Joacim Cans

Joacim Cans föddes 19 februari 1970 i Mora och nej, efternamnet är inte taget. Det är ett gammalt gårdsnamn som traditionellt använts som ett prefix, berättar Joacim.

– Så det skulle ha varit Cans Joacim och sedan skulle efternamnet ha kommit. Jag tror att det var Eriksson en gång i tiden. Många tror att det är taget, men varför skulle jag välja ”burkar” som artistnamn?

Baby JoacimJoacim anno 1970

I en liten ort som Mora handlade det mesta om idrott. Alla spelade hockey eller åkte skidor. Någon stereo hade inte familjen Cans förrän Joacim blev 7-8 år.

– Musiken kom in ganska sent. 1981 hörde jag Saxon’s ”Strong arm of the law” och det var en musikalisk revolution för mig.

Efter att testat som sångare för lokala Unseen flyttade Joacim till Göteborg som fjortonåring när hans föräldrar separerade. Vid det laget hade han redan simmat på hög nivå i några år. Detta fortsatte han med men musiken började nu konkurrera om tid och intresse. Han hittade ett band i Hisings Kärra att repa med. De ville ha en sångare men Joacim – som nu ansåg att han sadlat om till gitarrist – tog med sig gitarren och brädade så småningom båda ordinarie gitarrister i bandet.

Simmare JoacimMora Simhall tidigt 80-tal

– Men jag sjöng ”så länge”. Så var det i alla mina tidiga band, jag sjöng ”så länge” i väntan på att vi skulle hitta en sångare.

Simsatsningen hade varit inställd på svensk elit och i förlängningen VM och OS. Men när han missade junior-EM med 36 hundradelar tappade Joacim sugen och satsade på musiken i stället. Efter att ha passerat genom ytterligare några band och under tiden sadlat tillbaka till sångare fattade Joacim ett oväntat beslut.

EternityEternity 1986

– Jag bestämde mig för att lägga av med musiken. Då var jag 18 år gammal, så jag hade haft en kort men intensiv karriär. Jag tyckte att det var dags att göra något med mitt liv och börja jobba. Så jag tog över en godisaffär tillsammans med min syster.

Det gick några år utan musik innan Joacim blev uppringd av ett band som behövde en sångare till en tävling.

– Jag skulle sjunga två, tre låtar och det var allt. Detta var bandet som sedan skulle bli Highlander och som ännu senare skulle bli Lost Horizon.

HighlanderHighlander live på Magasinet i Göteborg

Vid det här laget hade godisbutiken gått omkull och Joacim arbetade som elevassistent på en skola. Vändpunkten kom när Mikael Myllynen (mer känd som Mike Moon) från King Diamond ringde upp och ville att Joacim skulle sjunga i hans band. Det rann ut i sanden men gav ändå Joacim den knuff i ryggen han behövde.

– Att han ringde mig gjorde att jag bestämde mig för att ge musiken en chans. Jag hade inget som band mig till Göteborg, bortsett från Highlander som fanns från och till. Så jag sökte in till Musicians Institute i Los Angeles 1992.

Han blev antagen och efter ett år i Los Angeles återvände han till Göteborg 1994. Han var arbetslös och heavy metal var stendött men han höll sig skapligt sysselsatt musikaliskt. Highlander återförenades för en period och ett inhopp som sångare i stonerbandet Mrs Hippie resulterade i ett album. Då ringde telefonen igen. Det var Jesper Strömblad (då i In Flames) och hans sidoprojekt Hammerfall hade gått vidare i Rockslaget. Sångaren Mikael Stanne hade åkt på turné med sitt ordinarie band Dark Tranquillity, så de behövde Joacim för den spelningen.

– Jag hade ju lagt av igen, egentligen. Men jag tänkte att två, tre låtar skulle väl vara OK. Jag sa till en kompis att blir det inget med det här så lägger jag av på riktigt.

När Joacim kom till replokalen stod en kille och spelade en gitarrfigur. Joacim identifierade den genast som ”Dorian Gray” med Stormwitch. Gitarristen, Oscar Dronjak, tittade förvånat upp och i det ögonblicket föddes vad som skulle komma att bli ett långvarigt och framgångsrikt samarbete. Spelningen i Rockslaget filmades och filmen hamnade så småningom på det lilla skivbolaget Vic Records i Nederländerna. De hörde snabbt av sig och erbjöd Hammerfall deras första skivkontrakt.

– Oscar, Jesper och jag skrev merparten av ”Glory to the Brave” på mindre än tre månader och i november var den inspelad och klar. Där någonstans insåg Oscar och jag att det här var för bra för att bara sjabbla bort som ett sidoprojekt.

Övriga medlemmar hade andra band och för dem var Hammerfall ett sidoprojekt. Joacim och Oscar förklarade sin intention att satsa på bandet och lät de andra välja.

– Och då försvann alla. Vi tog in Stefan Elmgren på gitarr och Magnus Rosén på bas. Patrik Räfling spelade trummor på de två första plattorna innan han byttes ut mot Anders Johansson.

Nu fanns ett band och en färdiginspelad skiva. Men innan Vic hann släppa skivan råkade Markus Staiger på Nuclear Blast få en promokassett och sedan var det igång. Nuclear Blast köpte upp produkten och drog på en kampanj som för ett etablerat band. ”Glory to the Brave” gick in på plats 38 i Tyskland, vilket då var rekord för ett debuterande metalband.

– Vi fattade ingenting. Nu skulle vi ut på turné, vi som bara hade gjort smågig förut. Vi hade spelat på ett värdshus i Mora och nu skulle vi plötsligt stå på största scenen på Wacken Open Air klockan åtta på kvällen. Målet med skivan var att sälja femtusen ex. Jag tror att vi sålde sextiotusen ex på fyra veckor bara i Tyskland.

HammerFallFörsta promo-bilden på HammerFall

I början av karriären spelade Hammerfall gärna in covers på obskyra hårdrockslåtar. Detta hjälpte till att sätta igång karriären igen för band som Stormwitch, Picture och Warlord. 2001 ringde telefonen hos Joacim. Det var ett band som ringde igen, men inte ett som gått vidare i en tävling.

– Jag blev så glad att jag nästan ramlade av stolen. Det var Bill Tsamis i Warlord. De skulle spela in en ny skiva och undrade om jag ville sjunga på den!

Så blev det. Plattan heter ”Rising Out of the Ashes” och släpptes 2002. Samma år uppträdde Warlord live för första gången, på Wacken Open Air, även då med Joacim på sång.

WarlordWarlord 2002: Thunder Child, Destroyer och Joacim (Damian King III)

– Men sedan blev det inte mer. Det var ganska knepigt att styra upp och just då började Hammerfall få fart.

Det sistnämnda retade sig somliga på och det började pratas en del skit om bandet, även bland andra band.

– Många av dem har medgivit i efterhand att Hammerfall öppnade dörrar för dem också. Heavy metal fanns ju inte längre innan vi kom.

Medan några gick omkring med anti-Hammerfalltröjor så fanns det de som tog det ett steg längre. En kväll var Joacim på Daily’s i Göteborg. Där var även en av de hårdrockare som inte gillade Hammerfall, och han blev så provocerad av att få syn på Joacim att han bestämde sig för att lösa den interna konflikten genom att slå ett ölglas i ansiktet på sångaren.

– Jag tror att de fick sy 35-40 stygn och det var bara millimeter från att jag miste synen. Många förstår nog inte hur det förändrade mitt liv. Efter det här blev jag mer reserverad för människor jag inte känner.

Under ”Crimson Thunder”-turnén året därpå höll sig Joacim därför mest på sitt hotellrum.

– Men jag blir så uttråkad i hotellrum att jag nästan får ångestattacker och måste göra något. Då blir jag kreativ, så det var under den turnén som min soloplatta föddes.

”Cans” släpptes 2004 och bjöd på heavy metal i samma skola som Hammerfall.

– Men med mer attityd. Jag vågade ta ut svängarna lite mer. Och jag behövde få ur mig det där för jag hade så mycket aggressioner efter det som hänt.

Red Light videoInspelningen av Red Light-videon

2005 släppte Hammerfall ”Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken” och samma år sjöng Joacim för första gången på svenska med bandet när de spelade ”När vindarna viskar mitt namn” ihop med Roger Pontare i showen ”Alla tiders melodifestival”. Och det var då som tv-kamerorna fattade tycke för Joacim och han började få förfrågningar. I oktober 2006 uppstod dock problem. Hammerfalls skiva ”Threshold” var inspelad och bandet skulle repa för releaseparty och turné.

– Men när jag skulle sjunga över en viss ton så försvann bara rösten!

Joacim vilade fram till releasepartyt, men problemet var kvar. Efter att han skickats runt bland läkare upptäcktes till slut en polyp på ett av stämbanden.

– En operation planerades till början av december. 15 januari skulle turnén starta. Efter operationen hade jag tal- och sångförbud i två veckor. Men det gick bra och jag tycker faktiskt att min röst blivit starkare efter operationen.

2008 hände något som skulle förändra hans status dramatiskt.

– Då ringde de från ”Körslaget”. Jag tackade ja under förutsättning att jag fick göra det på mina villkor. Jag skulle välja låtar och sätta ihop kören. Jag fick som jag ville och det där var nog de åtta roligaste veckorna i mitt liv.

Körslaget, Team CansKörslaget 2008

Det blev inte mindre roligt av att Team Cans vann hela tävlingen. Nu hade Joacim inte bara satt hårdrocken på kartan utan även sig själv. Mora döptes tillfälligt om till Cansas City och erbjudanden från tv började dugga tätt.

– Det här var mitt stora genombrott i Sverige och det var här jag blev ”folklig”. Det var efter ”Körslaget” som jag blev inbjuden att vara med i ”Rhapsody in Rock” med Robert Wells. En annan stor sak var när jag 2010 fick äran att vara med under firandet av Victoria och Daniels bröllop. Jag var med och stod för underhållningen i Ockelbo tillsammans med Lasse Berghagen och Christer Sjögren.

Joacim Cans, Lasse BerghagenJoacim och Lasse Berghagen i Ockelbo

En lång rad tv-framträdanden följde, både på egen hand eller tillsammans med bandmedlemmar (som t ex ”Fångarna på fortet”). Men numera har Joacim börjat tacka nej, såvida inte rätt format skulle dyka upp.

– ”Så mycket bättre” skulle definitivt vara intressant. Jag har faktiskt undrat vem som blir den förste hårdrocksångaren där.

2012 fick han dock ett erbjudande som han inte kunde tacka nej till.

– Jag har alltid haft en dröm om att få spela teater eller musikal. Men jag har ju aldrig kunnat avsätta tid för det. När jag fick frågan om att spela Dennis Dupree i ”Rock of Ages” hade vi redan bestämt att ta ett friår från Hammerfall 2013, så nu kunde jag det. Det var helt rätt roll, att vara med i en hårdrocksmusikal. Jag hade mer av en talroll än en sångarroll och det var en stor utmaning. Man kan inte gå runt och kalla sig skådespelare hur som helst, jag känner en stor ödmjukhet inför det ordet. Och nu skulle jag arbeta med folk som var proffs på det!

Rock of Ages: Johan Rheborg, Joacim Cans”Male bonding” med Rheborg och Cans (Rock of Ages)

Hammerfalls friår gav även Joacim tid att göra en ny soloplatta samt att ställa upp i Melodifestivalen. Med en poplåt. På svenska.

– Jag har alltid gillat svensk vispop. Under tonåren var Cornelis Vreeswijk och Björn Afzelius med och formade mitt musikintresse. Senare kom en artist som heter Magnus Johansson, som jag har som min stora husgud. När Hammerfall tog friår gav jag mig ut på en musikalisk pilgrimsfärd. Då skrev jag bland annat en hyllning till just Magnus Johansson, och den hette ”Homage till Annelie” (utifrån Magnus låt ”Vakna nu, Annelie”). När den kom med i Melodifestivalen hette den bara ”Annelie”. Jag ställde upp eftersom så många trodde på den. Nu blev den ingen hit men skivan låg klar och skulle ändå släppas. Låtarna på ”Nu kan mörkret falla” handlar mycket om min ungdom. Det är mitt sätt att skriva av mig och de texterna är mycket djupare och mer personliga än Hammerfalls texter.

Joacim Cans MelodifestivalenMelodifestivalen 2013

Personligt är det också när Joacim är en av programledarna i radioprogrammet ”Jukeboxen i P4”, där han spelar och berättar om låtar tillsammans med olika gäster. Utöver allt detta dyker Joacim även upp som föreläsare ibland. Varje gång Hammerfall turnerar i USA passar han på att hålla en workshop på sin gamla skola i Los Angeles.

Joacim Cans radioJukeboxen i P4

– Och det har nu utvecklats till att jag blivit ett slags ambassadör i Sverige för skolan. Jag brukar prata på mässor om att studera utomlands. Då berättar jag om min resa från juniorlandslaget i simning till att vara sångare i ett av världens mest omtyckta hårdrocksband. För det har varit en fantastisk resa.

   Emmie Asplund Eriksson

   Emmie turnerade nyligen med heavymetal/rockbandet Therion i Sydamerika där hon var en av leadsångerskorna.

   Sedan Emmie gick ut balettakademien i Stockholm har hon jobbat som showartist för 2entertain på Colorfantasy, samt High chaparall under två säsonger. 2010 var hon en av de tio finalisterna i Svts musikalprogam Jakten på Julia.

   Hon har också medverkat i musikalkomedin Sugar på Norrbottensteatern i sin hemstad Luleå, kört afterskishow uppe i Åre samt satt upp en egen producerad/regisserad teaterföreställning på teater tre i Stockholm.

   Ni har kunnat se henne i musikalen Rock of Ages på Chinateatern i Stockholm samt på Rondo i Göteborg där hon spelade Servitris Nr1 samt cover för Regina och Sherrie.

   2011 medverkade hon som ensemble i musikalen Evita på Malmöoperan och återvände sedan 2015 för att medverka i musikalen American Idiot. Våren 2016 medverkade hon åter igen.

     Tomas Totten Strömberg

     Tomas ”Totten” Strömberg har jobbat med show och musikal i 17 år. Med rederier som norska Color Line och italienska/tyska AIDA cruises har han seglat och sjungit på dom flesta hav.

     Efter många år i Tyskland med musikalen ”We Will Rock You” flyttade Totten hem och avslutade sin Queen-resa på Circus i Stockholm.

     Vidare har vi sett honom i musikaler som ”West Side Story”, ”Rock of Ages” och ”Jersey Boys”. Totten har även ett par på ”Astrid Lindgrens värld” i bagaget.

     I den egenkomponerade familjemusikalen ”Kapten Lösskägg och kannibalerna” fick Totten spela huvudrollen. Detta då det skulle visa sig ta 30 år innan han utvecklade hår (lite) på sin haka.

     Man har sett honom på ”Partaj” i ”Höllefjord High” och han älskar att sjunga stämmor i acapellagrupp. Medeldålig på joddling, men ganska bra på att vissla.

       Karolina Karner

       Karolina Karner är Dalkullan från Orsa som vid 4 års ålder upptäckte sin kärlek till musik och bestämde sig för att en dag jobba som sångerska. Intresset utvecklades och det blev som hon planerat, idag är Karolina en eftertraktad sångerska med många projekt på gång.

       Karolina har sedan 17 års ålder medverkat i musikaler, krogshower och olika band. 2005 flyttade hon till Kalifornien för att studera sång vid Los Angeles Music College i Los Angeles, en stad hon ofta återvänder till.

       Idag bor Karolina i Sigtuna med hela Sverige som arbetsplats och musiken som heltidsjobb. Hon jobbar både som solo- och körsångerska, och gör såväl scenjobb som studiojobb, men hon arbetar även som sångcoach vid olika kulturskolor.

       Karolina har delat scen och studio med artister såsom Kalle Moraeus, Gladys del Pilar, Magnus Carlsson, Derek Conyer, Mats Öberg, Morgan Ågren, Eyedentity och Shirley Clamp för att nämna några.